Petersell (Petroselinum) on rohttaimede perekond sarikaliste (Umbelliferae) sugukonnast. 5 liiki kasvab Euroopa lääne- ja lõunaosas. Lehed on kaheli- või kolmelisulgjad, vili kaksikseemnis. Eestis kasvatatakse maitse- ja köögiviljataimena Vahemere ümbrusest pärinevat aedpeterselli (P. crispum). See on kaheaastane, külmakindel, eeterlikest õlidest kohtuvalt vürtsise lõhnaga taim. Lehed sisaldavad rohkesti mineraalaineid (eriti rauda), C-vitamiini, karotiini ja B-rühma vitamiine. Aedpetersellil on kaks teisendit: juurpetersell (tarvitatakse nii juurt, kui lehti) ja lehtpetersell (tarvitatakse lehti). Eestis kasvatatakse avamaal peamiselt juurpeterselli sorte ning käharalehist peterselli, talviseks ajatamiseks lehtpeterselli sorte. Peterselli seemneid, juurt ja lehti tarvitatakse rahvameditsiinis paljude haiguste korral. Taime kõik osad on söödavad ja leiavad kasutamist salatite, suppide ja liharoogade maitsestamisel. Kasvab kõige paremini sügavapõhjalisel viljakal mullal päikeselisel kasvukohal. Paljundatakse seemnetega. Seemnete idanevus säilib 2-3 aastat, tõusmed tärkavad 14-21 päeva pärast. Külvatakse avamaale varakevadel või hilissügisel, idaneb juba 2-3°C juures. Tõusmed taluvad kuni 8°C külma, täiskasvanud taimed võivad ka avamaal talvituda.