Liigikirjeldused

Koriander

Koriander (Coriandrum)

on kahe liigiga ühe või kaheaastaste rohttaimede perekond sarikaliste (Umbelliferae) sugukonnast, mis kasvavad peamiselt Vahemeremaadel. Paljudel maadel kasvatatakse maitse-, õli- ja ravimtaimena aedkoriandrit (C. sativum), selle viljad sisaldavad eeterlikku õli kuni 1,5% ja rasvõli kuni 27%. Eestis kasvatatakse koriandrit harva, kohati on ta metsistunud. Õitseb juunis ja juulis. Ravimina kasutatakse kuivatatud vilju, maitseainena vilju ja noori rohelisi lehti. Pinnase suhtes ei ole koriander nõudlik, kõige paremini kasvab kergel liivasel lubjarikkal mullal päikeselises tuulevarjulises kohas. Paljundatakse seemnetega. Võib külvata aprillis mais otse kasvukohale umbes 1cm sügavusele ja külviridade vahe võiks olla 25 cm. Tiheda külvi korral hiljem harvendada taimed reas 5-8 cm. Idanevus seemnetel säilib 3-5 aastat, tõusmed tärkavad tavaliselt 14-21 päeva pärast külvi. Külvatakse avamaale kohe, kui mullapind on piisavalt soojenenud. Koristatakse valikuliselt, kui seemned hakkavad pruunikaks muutuma, sest nad ei valmi korraga. Taimed lõigatakse ära koos vartega ja lastakse seemnetel järelvalmida. Maitsetaimena on paremad need seemned, mis on koristatud tehnilise küpsuse järgus. Kasvuperioodil vajab hoolikat kastmist, muidu ei pruugi seemned valmida ja lehed võivad jääda kiduraks.

Väliselt peterselli meenutava koriandri lehed (kinza) sisaldavad rohkesti C-vitamiini ja on maitsvaks lisandiks salatites ja suppides. Reeglina kasutatakse vaid koriandri lehti, ent nt. Tai köögis kasutatakse koriandrivarsi karride maitsestamiseks. Koriandrilehed on Mehhiko köögis enim kasutatav maitsetaim (nt guacamole) Koriandrilehti kasutatakse nii roogade kaunistamiseks, kui ka hakitult kastmete ja hautiste maitsestamiseks. Inglisekeelsetes maades tuntud ka Hiina peterselli nime all.

« Tagasi